Skip to main content

Tips Resepi nasi putih cara Iran (sedap, peroi, simple, Minyak Zaitun)

Harini nak kongsi resepi nasi putih masak cara orang iran. Kalau masak nasi putih sy mesti masak cara iran sebab nasi putih akan jadi peroi, TAK melekat, sedap dan lebih khasiat! mesti cuba! 

 http://www.myresipi.com/picture/image/10625/large/nasi_iran.jpg?1325677446

Bahan-bahan ( Satu periuk (rice cooker) )

  • Beras biasa saja tak perlu beli basmathi, beras yang hari2 anda masak tu. Ikut suka anda nak berapa pot. :)
  • Minyak zaitun (olive oil) ataupun boleh guna Butter - sy lebih suka guna olive oil
  • Safron - Optional je tak payah letak pun takpe
  • Air





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)

Cara-cara

  1. PENTING IKUT BETUL2 :) :-
  2. Basuhkan beras sampai bersih pastu masukkan air, masak macam biasa
  3. Bila beras dah menggelegak berbuih2, kira2 dan separuh masak, ANGKAT DAN TOSKAN nasi dan BASUH dibawah air yang mengalir sehingga semua kanji2 beras tiada.
  4. Penting! jangan basuh nasi separuh masak tu kasar2 nanti pecah tak sedap, guna sudu dan buat secara perlahan2 lemah lembut gitu. :P
  5. Lepas dah basuh sampai anda rasa kanji dah takde, masukkan balik nasi separuh masak tu kedalam rice cooker anda. *** PENTING !Tak perlu tambah air lagi sebab nasi yang kita cuci dan toskan tu separuh masak maknanya dah hampir2 masak bukan masih beras lagi tau. Selagi nasi tu kelihatan macam beras dan keras jangan toskan dan cuci lagi. Sebab tu lepas dah cuci dan masuk dlm rice cooker kita kena buat lubang2 kat nasi tu supaya dia masak all over dan jadi empuk.** 
  6. Kemudian, masukkan sedikit olive oil ataupun masukkan butter kedalam nasi tadi dan gaul. Anggaran 1 pot beras 1 sudu besar olive oil.
  7. Gaul sebati nasi tadi dengan olive oil secara merata, kemudian guna bontot sudu ataupun pencedok nasi anda tu buat lubang2 dekat nasi tu. Cucuk2 nasi anda supaya ada lubang untuk stim2 panas memasak nasi anda dengan menyeluruh
  8. Penting! Tutup penutup periuk rice cooker anda dengan kain bersih, supaya air daripada stim nasi tu tak menitik dalam nasi. Masak sehingga nasi benar2 masak. Siap!
  9. Hasilnya bila dah siap, nasi anda TAK melekat, peroi dan gebu! sedap sangat bila makan dengan lauk pauk. Olive oil sangat baik untuk kesihatan boleh google untk tgk kebaikan dia jadi mmg nasi putih yg lebih berkhasiat sbb tu lebih baik guna olive oil dari butter. SELAMAT MENCUBA! :)

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

Terkini Halal Jakim : SENARAI SYARIKAT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL TERBARU DALAM TEMPOH 15 HARI

Terkini Halal Jakim : SENARAI SYARIKAT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL TERBARU DALAM TEMPOH 15 HARI Posted by Balliq ilm at 8:45 PM Maklumat Pensijilan Terkini       Download Here    J AKIM akan mengemaskini maklumat persijilan terbaru bagi premis / syarikat yang memiliki sijil halal daripada JAKIM. Ini bagi memudahkan pengguna mengetahui maklumat terkini mengenai persijilan halal yang telah diluluskan. Maklumat ini juga mengandungi tempoh persijilan yang diperolehi oleh sesebuah syarikat dan sijil tersebut harus diperbaharui oleh pihak berkenaan sekiranya tempoh yang diberikan telah tamat. Berikut adalah senarai syarikat yang baru menerima / memperbaharui sijil halal yang diiktiraf. Tiada Iframe 1. AAA GOLDEN TASTE FOOD SDN BHD [658606-V] NO. 35,36,37, JALAN VELOX 1,, , RAWANG, Wilayah Persekutuan No. Tel: 03-62728882    No. Faks : 03-62729582 Tarikh Sah Sijil [16/07/20

Promoting Heart, Brain, and Digestive Health- Health Benefits of Dates

A product of the date palm and cultivated since approximately 6000 B.C, the date fruit is one of the sweetest fruits around and also happens to come in many different varieties. Although dates can be eaten fresh, the fruit is very often dried, resembling raisins or plums. But whether fresh or dry, the health benefits of dates are still just as plentiful .   by Mike Barrett Nutritional Content of Dates If you’re looking for fiber, potassium, or copper, look no further than dates. While dates are rich in many vital nutrients and therefore offer many health benefits, the fruit is so small that you’ll need to consume a larger quantity to intake the necessary amount. The following nutritional data outlines some of the key nutrients found in dates, and is based on a 100g serving of the fruit . Fiber – 6.7 grams. 27% RDA. Potassium – 696 milligrams. 20% RDA. Copper – 0.4 milligrams. 18% RDA. Manganese – 0.3 milligrams. 15% RDA. Magnesium – 54 milligrams.