Skip to main content

Special SPAGHETTI OLEO-OLEO Chef Sabri Hassan #MinyakZaitun #makanansunnah

SPAGHETTI OLEO-OLEO


Spaghetti Oleo-OleoMasa Penyediaan: 10 minit
Hidangan: 8 orang

Bahan:
1 Paket angle hair spaghetti
Sedikit minyak jagung
3 liter air
3 sudu makan Minyak Zaitun
8 ekor udang harimau – dibuang kulit dan dipotong kecil
5 ekor sotong – dihiris halus
½ cawan kepah (Mussle) – dihiris halus
3 sudu makan bawang putih – dicincang halus
2 ulas bawang merah – dicincang halus
1 sdm daun parsley yang telah dicincang
1 sdm lada hitam – dikisar
8 biji cili padi dihiris nipis
1 biji air perahan limau nipis
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
1 sudu kecil garam secukup rasa
½ sudu makan gula

Cara memasak:

1. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sedikit
garam dan sedikit minyak jagung.
2. Masukkan spaghetti dan rebus selama 5-8 minit hingga
empuk dan masak
3. Setelah masak, tuangkan ke dalam tapisan, kemudian
rendam ke dalam air batu yg sejuk, kemudian di toskan
dan gaul dalam minyak jagung
4. Untuk menggoreng, panaskan kuali, masukkan minyak
zaitun, bawang putih, cili padi dan kacau hingga naik bau.
5. Kemudian masukkan seafood dan kacau selama 2 minit
dan masukkan spaghetti, kacau rata selama 6 minit.
6. Kemudian masukkan serbuk cili, lada hitam dan daun
parsley yang telah di cincang tadi.
7. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk perasa dan
air limau nipis
8. Setelah siap bolehlah dihidang dengan keju parmesan





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

BINGKA rice flour -

Materials : 1) 2 cups rice flour 2) 1 cup granulated sugar 3) 1 teaspoon salt 4) 6 cups coconut milk 5) 1 pandan leaf Method: 1) Blend all ingredients except pandan leaves until smooth. 2) Add pandan leaves and cook over low heat while stirred to rise vapor. Close the fire and stir until thick. 3) The flat brass brush with oil. 4) Lift the leaves and pour the mixture into the pan. 5) Put in oven and bake on the bottom at 180 'C for 1 ½ hours / cooking. 6) Cool and cut. Ready to serve.

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.