SPAGHETTI OLEO-OLEO
Spaghetti Oleo-OleoMasa Penyediaan: 10 minit
Hidangan: 8 orang
Bahan:
1 Paket angle hair spaghetti
Sedikit minyak jagung
3 liter air
3 sudu makan Minyak Zaitun
8 ekor udang harimau – dibuang kulit dan dipotong kecil
5 ekor sotong – dihiris halus
½ cawan kepah (Mussle) – dihiris halus
3 sudu makan bawang putih – dicincang halus
2 ulas bawang merah – dicincang halus
1 sdm daun parsley yang telah dicincang
1 sdm lada hitam – dikisar
8 biji cili padi dihiris nipis
1 biji air perahan limau nipis
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
1 sudu kecil garam secukup rasa
½ sudu makan gula
Cara memasak:
1. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sedikit
garam dan sedikit minyak jagung.
2. Masukkan spaghetti dan rebus selama 5-8 minit hingga
empuk dan masak
3. Setelah masak, tuangkan ke dalam tapisan, kemudian
rendam ke dalam air batu yg sejuk, kemudian di toskan
dan gaul dalam minyak jagung
4. Untuk menggoreng, panaskan kuali, masukkan minyak
zaitun, bawang putih, cili padi dan kacau hingga naik bau.
5. Kemudian masukkan seafood dan kacau selama 2 minit
dan masukkan spaghetti, kacau rata selama 6 minit.
6. Kemudian masukkan serbuk cili, lada hitam dan daun
parsley yang telah di cincang tadi.
7. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk perasa dan
air limau nipis
8. Setelah siap bolehlah dihidang dengan keju parmesan
More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/
Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli
Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS
Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau
hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)
Spaghetti Oleo-OleoMasa Penyediaan: 10 minit
Hidangan: 8 orang
Bahan:
1 Paket angle hair spaghetti
Sedikit minyak jagung
3 liter air
3 sudu makan Minyak Zaitun
8 ekor udang harimau – dibuang kulit dan dipotong kecil
5 ekor sotong – dihiris halus
½ cawan kepah (Mussle) – dihiris halus
3 sudu makan bawang putih – dicincang halus
2 ulas bawang merah – dicincang halus
1 sdm daun parsley yang telah dicincang
1 sdm lada hitam – dikisar
8 biji cili padi dihiris nipis
1 biji air perahan limau nipis
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
1 sudu kecil garam secukup rasa
½ sudu makan gula
Cara memasak:
1. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sedikit
garam dan sedikit minyak jagung.
2. Masukkan spaghetti dan rebus selama 5-8 minit hingga
empuk dan masak
3. Setelah masak, tuangkan ke dalam tapisan, kemudian
rendam ke dalam air batu yg sejuk, kemudian di toskan
dan gaul dalam minyak jagung
4. Untuk menggoreng, panaskan kuali, masukkan minyak
zaitun, bawang putih, cili padi dan kacau hingga naik bau.
5. Kemudian masukkan seafood dan kacau selama 2 minit
dan masukkan spaghetti, kacau rata selama 6 minit.
6. Kemudian masukkan serbuk cili, lada hitam dan daun
parsley yang telah di cincang tadi.
7. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk perasa dan
air limau nipis
8. Setelah siap bolehlah dihidang dengan keju parmesan
More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/
Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli
Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS
Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau
hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)
Comments
Post a Comment