Skip to main content

Special SPAGHETTI OLEO-OLEO Chef Sabri Hassan #MinyakZaitun #makanansunnah

SPAGHETTI OLEO-OLEO


Spaghetti Oleo-OleoMasa Penyediaan: 10 minit
Hidangan: 8 orang

Bahan:
1 Paket angle hair spaghetti
Sedikit minyak jagung
3 liter air
3 sudu makan Minyak Zaitun
8 ekor udang harimau – dibuang kulit dan dipotong kecil
5 ekor sotong – dihiris halus
½ cawan kepah (Mussle) – dihiris halus
3 sudu makan bawang putih – dicincang halus
2 ulas bawang merah – dicincang halus
1 sdm daun parsley yang telah dicincang
1 sdm lada hitam – dikisar
8 biji cili padi dihiris nipis
1 biji air perahan limau nipis
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
1 sudu kecil garam secukup rasa
½ sudu makan gula

Cara memasak:

1. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sedikit
garam dan sedikit minyak jagung.
2. Masukkan spaghetti dan rebus selama 5-8 minit hingga
empuk dan masak
3. Setelah masak, tuangkan ke dalam tapisan, kemudian
rendam ke dalam air batu yg sejuk, kemudian di toskan
dan gaul dalam minyak jagung
4. Untuk menggoreng, panaskan kuali, masukkan minyak
zaitun, bawang putih, cili padi dan kacau hingga naik bau.
5. Kemudian masukkan seafood dan kacau selama 2 minit
dan masukkan spaghetti, kacau rata selama 6 minit.
6. Kemudian masukkan serbuk cili, lada hitam dan daun
parsley yang telah di cincang tadi.
7. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk perasa dan
air limau nipis
8. Setelah siap bolehlah dihidang dengan keju parmesan





 More Info :
Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

Terkini Halal Jakim : SENARAI SYARIKAT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL TERBARU DALAM TEMPOH 15 HARI

Terkini Halal Jakim : SENARAI SYARIKAT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL TERBARU DALAM TEMPOH 15 HARI Posted by Balliq ilm at 8:45 PM Maklumat Pensijilan Terkini       Download Here    J AKIM akan mengemaskini maklumat persijilan terbaru bagi premis / syarikat yang memiliki sijil halal daripada JAKIM. Ini bagi memudahkan pengguna mengetahui maklumat terkini mengenai persijilan halal yang telah diluluskan. Maklumat ini juga mengandungi tempoh persijilan yang diperolehi oleh sesebuah syarikat dan sijil tersebut harus diperbaharui oleh pihak berkenaan sekiranya tempoh yang diberikan telah tamat. Berikut adalah senarai syarikat yang baru menerima / memperbaharui sijil halal yang diiktiraf. Tiada Iframe 1. AAA GOLDEN TASTE FOOD SDN BHD [658606-V] NO. 35,36,37, JALAN VELOX 1,, , RAWANG, Wilayah Persekutuan No. Tel: 03-62728882    No. Faks : 03-62729582 Tarikh Sah Sijil [16/07/20

Promoting Heart, Brain, and Digestive Health- Health Benefits of Dates

A product of the date palm and cultivated since approximately 6000 B.C, the date fruit is one of the sweetest fruits around and also happens to come in many different varieties. Although dates can be eaten fresh, the fruit is very often dried, resembling raisins or plums. But whether fresh or dry, the health benefits of dates are still just as plentiful .   by Mike Barrett Nutritional Content of Dates If you’re looking for fiber, potassium, or copper, look no further than dates. While dates are rich in many vital nutrients and therefore offer many health benefits, the fruit is so small that you’ll need to consume a larger quantity to intake the necessary amount. The following nutritional data outlines some of the key nutrients found in dates, and is based on a 100g serving of the fruit . Fiber – 6.7 grams. 27% RDA. Potassium – 696 milligrams. 20% RDA. Copper – 0.4 milligrams. 18% RDA. Manganese – 0.3 milligrams. 15% RDA. Magnesium – 54 milligrams.