Skip to main content

Resepi Agar-agar santan perisa pandan

Resepi Agar-agar santan perisa pandan by Cik Amie

Bahan-bahan
20g agar-agar (pastikan ada tanda halal)
1 1/2 cawan gula
1 cawan air pandan (blender pandan)
1 sudu teh pewarna hijau epal
4 cawan air
2 cawan santan (campur pekat + cair)
1 biji telur

Cara-cara membuatnya :

1) Masukkan agar-agar, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.
2) Masukkan pewarna hijau epal. Gaul rata.
3) Dalam bekas yang lain, pukul telur. Masukkan telur yang dipukul ke dalam bekas santan. Gaul rata.
4) Masukkan santan yang telah dicampur dengan telur ke dalam periuk tadi. Tunggu sehingga menggelegak sekali dan boleh matikan api.
5) Tapis adunan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
6) Masukkan ke dalam peti sejuk supaya lebih sedap di makan. Selamat Mencuba!!

Jom tengok gambar yang sempat ditangkap pagi tadi...


agar2 yang telah siap dipotong..siap utk dibawa ke ofis..


 
Close-up pic...nk tunjuk agar2 ni ada 2 lapisan...

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

BINGKA rice flour -

Materials : 1) 2 cups rice flour 2) 1 cup granulated sugar 3) 1 teaspoon salt 4) 6 cups coconut milk 5) 1 pandan leaf Method: 1) Blend all ingredients except pandan leaves until smooth. 2) Add pandan leaves and cook over low heat while stirred to rise vapor. Close the fire and stir until thick. 3) The flat brass brush with oil. 4) Lift the leaves and pour the mixture into the pan. 5) Put in oven and bake on the bottom at 180 'C for 1 ½ hours / cooking. 6) Cool and cut. Ready to serve.

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.