Skip to main content

Resepi Puding Agar-agar Strawberi




Bahan-bahan:

Lapisan bawah:

500 ml susu cair
5 gram serbuk agar-agar
125 gram gula pasir
1 sudu teh esen strawberi
Beberapa titik pewarna merah

Lapisan atas:
300 ml air
3 gram serbuk agar-agar
75 gram gula pasir
Beberapa titik pewarna merah
Buah strawberry secukupnya – dihiris nipis / dibelah dua / biarkan sebiji-sebiji mengikut suka

Cara Penyediaan:

Satukan bahan-bahan lapisan bawah dalam satu periuk. Panaskan sambil dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Kemudian tuangkan ke dalam loyang atau cawan koktail (cukup separuh ketinggian loyang atau cawan). Biarkan sejuk dan memejal.

Setelah puding manjadi pejal, susun buah strawberi pada keseluruhan permukaan atas. Ketepikan seketika.

Satukan bahan-bahan lapisan atas selain buah strawberi dalam satu periuk. Panaskan sambil dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Kemudian tuangkan ke atas loyang atau cawan koktail tadi. Biarkan sejuk dan memejal. Boleh disejukkan ke dalam peti ais jika suka.

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.

RESEPI DAGING MASAK BOMBAY DIELLA @ ADILLA :)

Sumber: Diella Bahan-bahannya: 500gm daging, direbus dengan sedikit garam, dipotong kecil dan diperapkan dengan cili giling dan kicap manis untuk 1 jam Daging yang telah diperap kemudian digoreng dengan minyak dan kemudian dimasukkan air rebusan daging tadi dan juga bahan-bahan dibawah Masukkan 2 biji bawang besar, dihiris 3 batang lada hijau, dibelah tengah 2 batang serai, dititik 5 batang daun kari, dilurutkan ke dlm 2 biji limau nipis, diperah ambil airnyer Tutup periuk dan biarkan hingga kuahnya kering sedikit. Letakk