Skip to main content

RESEPI POPIA GORENG - Aku Suka ni!!!



Bahan bahan
:
1) Kulit popia saiz besar
2) 1 biji telur (pukul)
3) ½ batang lobak merah
4) 1 keping tahu (goreng dan cincang)
5) ½ biji sengkuang
6) 2 sudu udang kering (tumbuk)
7) 1 cawan kobis (sagat)
8) 1 labu bawang besar (cincang)
9) 3 ulas bawang putih (cincang)
10) 1 biji cili merah (cincang)
11) 1 sudu teh garam
12) ½ 1kg
minyak masak (untuk menggoreng)
Untuk sos :
1) 3 biji cili merah
2) 1 sudu makan cili mesin/giling
3) 1 ulas bawang putih
4) 1 cm halia
5) 1 sudu makan cuka
6) 3 sudu makan gula
7) 1 sudu teh garam
8) 1 sudu teh tepung jagung
9) ½ cawan air
Cara :
1) Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
2) Masukkan udang kering, lobak merah, tahu, sengkuang, cilimerah, garam dan sayur
kobis. Masak sehingga layu .
3) Angkat dan ketepikan.
4) Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak dan lipat serta
gulungkan. Buat sehingga habis.
5) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga garing. Angkat dan tos.
Untuk sos :
1) Mesin semua bahan dan didihkan sebentar.
2) Hidang bersama popia goreng.
Sedia untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

BINGKA rice flour -

Materials : 1) 2 cups rice flour 2) 1 cup granulated sugar 3) 1 teaspoon salt 4) 6 cups coconut milk 5) 1 pandan leaf Method: 1) Blend all ingredients except pandan leaves until smooth. 2) Add pandan leaves and cook over low heat while stirred to rise vapor. Close the fire and stir until thick. 3) The flat brass brush with oil. 4) Lift the leaves and pour the mixture into the pan. 5) Put in oven and bake on the bottom at 180 'C for 1 ½ hours / cooking. 6) Cool and cut. Ready to serve.

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.