resepi Kuih PAU GORENG

Thursday, July 1, 2010 , Posted by ProAZ-AD at 1:23 AM


Bahan bahan
:
Untuk inti :
1) 200 gram kacang merah
2) Air secukupnya (untuk rebus)
3) 100 gram gula perang
4) ½ sudu teh pewarna merah
5) 1 sudu teh garam
6) 3 sudu besar minyak masak
Untuk pau :
1) 500g tepung naik sendiri
2) 6 gram yis segera
3) 50 gram minyak sayur
4) ½ sudu teh garam
5) 100 gram gula halus
6) 250 gram air suam
7) ½ 1kg

minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
Untuk inti :
1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air
rebusan)
2) Satukan kesemua bahanbahan
inti dan masak hingga pekat.
3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
1) Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahanbahan
ini ke dalam tepung

membentuk doh. Uli doh selama 5 minit.
2) Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 40g.
3) Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.
4) Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengahtengah,
tutup
doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula.
5) Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi
selama 1 jam.

6) Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas.
7) Goreng pau sehingga warna keemasan.
Sedia untuk dihidangkan.Nice

Currently have 0 comments:

Leave a Reply

Post a Comment

Easy & Delicious

Latest News

Video Shows

Old Post

flagcounter

free counters
JOM!! Jadi 'Tokey' Topup Untung banyak.. Free Register: [BONUS RM100 menanti anda]

FeedCount

JOM! BUAT DUIT DGN HPA
Video-Shows

Online Watching&Download

MudahOnline

Best Comment

Live Blog Stats

Where are They?

Free SEO Tools

Infolinks In Text Ads