Skip to main content

Resepi ROLL SOSEJ DAN SOS UNIK



  

Sumber: Mat Gebu – Celebrate Life with Food

Bahan-Bahannya:-
8 keping roti sandwich Gardenia (brand lain pun ok)
8 batang sosej ayam, celur 5 minit, angkat dan toskan
2 biji telur
1/2 camca teh serbuk lada sulah
2 camca besar bijan
1 camca besar tepung gandum*
Sedikit air*(*disatukan hingga menjadi pes pekat)
Minyak untuk menggoreng

Bahan Sos:-
2 camca besar mayonise
1 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
1 ulas bawang putih, cincang halus
10 biji jeruk capers, dicincang halus
Cara membuatnya:-
UNTUK ROLL SOSEJ:- Leperkan setiap keping roti dengan torak (alat penggelek pastri) hingga leper. Ketepikan.
Ambil sebatang sosej, letak dibahagian pangkal roti dan gulung hingga ke hujung, sapu degan pes tepung sebagai gam dan lekatkan roti tadi. Buat hingga habis.
Dalam satu bekas, pecahkan telur, campur serbuk lada sulah dan kacau hingga rata. Celup roti gulung tadi dan golekkan dgn sedikit bijan. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Goreng gunakan api sederhana. Potong ikut suka dan hidangkan bersama "sos unik".
SOS UNIK:- Satukan semua bahan2 untuk sos dan kacau hingga rata dan sebati. Hidangkan bersama roll sosej tadi..
  

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

BINGKA rice flour -

Materials : 1) 2 cups rice flour 2) 1 cup granulated sugar 3) 1 teaspoon salt 4) 6 cups coconut milk 5) 1 pandan leaf Method: 1) Blend all ingredients except pandan leaves until smooth. 2) Add pandan leaves and cook over low heat while stirred to rise vapor. Close the fire and stir until thick. 3) The flat brass brush with oil. 4) Lift the leaves and pour the mixture into the pan. 5) Put in oven and bake on the bottom at 180 'C for 1 ½ hours / cooking. 6) Cool and cut. Ready to serve.

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.