Skip to main content

resepi Kuih CAKOI / paktongkol



Bahan bahan
:
1) 1 kg tepung naik sendiri
2) 11 gram yis segera
3) 2 cawan air (bergantung kepada kualiti tepung)
4) ½ cawan gula (jadikan air gula)
5) ½ cawan minyak masak
6) ½ sudu teh soda bikarbonat
7) 1 sudu makan serbukbawang puti (jika suka untukperisa tambahan)
8) Garam secukup rasa
9) ½ - 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
10) Seri kaya dan mentega untuk inti

Cara :
1) Campurkan semua bahan kecuali minyak masak dan bahan inti, uli membentuk
doh. Tambah air jika perlu. Biarkan doh selama 2030
minit di dalam bekas yang
dibalut dengan kain lembab.
2) Panaskan minyak di dalam kuali.
3) Potong doh memanjang dalam ukuran 1”X 4” hingga habis. Cantumkan 2
potongan bersama bebentuk 2” X 4” dengan tekanan menggunakan kayu stik
(chopstick) yang telah disapu minyak.

4) Goreng doh tadi sehingga keemasan dan angkat.
5) Belah separa antara cantuman tadi dengan pisau. Sapu mentega dan isikan seri
kaya dalam belahan tersebut.
Sedia untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.

RESEPI DAGING MASAK BOMBAY DIELLA @ ADILLA :)

Sumber: Diella Bahan-bahannya: 500gm daging, direbus dengan sedikit garam, dipotong kecil dan diperapkan dengan cili giling dan kicap manis untuk 1 jam Daging yang telah diperap kemudian digoreng dengan minyak dan kemudian dimasukkan air rebusan daging tadi dan juga bahan-bahan dibawah Masukkan 2 biji bawang besar, dihiris 3 batang lada hijau, dibelah tengah 2 batang serai, dititik 5 batang daun kari, dilurutkan ke dlm 2 biji limau nipis, diperah ambil airnyer Tutup periuk dan biarkan hingga kuahnya kering sedikit. Letakk