Skip to main content

Kek pisang ala english : myresipi.com


Img_1441a
rasa yg unik


Bahan-bahan ( 5 org )

  • 180 gm tepung
  • 2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
  • 70 gm butter
  • 3 sudu gula putih
  • 2 sudu light brown sugar
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil esen wanila
  • 1 biji telur
  • utk hiasan;
  • pisang di potong seperti dlm gambar
  • serbuk kayu manis
  • gula pasir

Cara-cara

  1. Img_1428
    Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.

Comments

Popular posts from this blog

resepi bengkang - BINGKA TEPUNG GANDUM -

                                     Bahan bahan : 1) 6 biji telur 2) 1 tin susu cair 3) 2 tin air 4) 4 cawan tepung gandum 5) 2 cawan gula Cara : 1) Campur semua bahan, kisar dan tapis. 2) Sapu rata loyang dengan minyak. 3) Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 50 minit/masak. 4) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

Youtiao Recipe / Cakoi You Tiao?Yao Za Guai?

Ingredients : A) a self-rising flour 2) 11 grams instant yeast 3) 2 cups water (depending on the quality of flour) 4) ½ cup sugar (made of sugar water) 5) ½ cup cooking oil 6) ½ tsp bicarbonate of soda 7) 1 tbsp serbukbawang puti (if you like extra untukperisa) 8) Salt to taste 9) ½ - 1 kg cooking oil (for frying) 10) s rich and butter for the filling Method: 1) Mix all ingredients except cooking oil and a nucleus, forming hooks dough. Add water if necessary. Let the dough for 2030 minutes in the container wrapped in a damp cloth. 2) Heat oil in a wok. 3) Cut the dough lengthwise in the measurement of an "X 4" to expire. Merge 2 cut with bebentuk 2 "X 4" with pressure using a wooden steak (Chopstick), which has been oiled. 4) Fry the dough just until golden and remove. 5) the combination of earlier semi-Sided with a knife. Rub butter and enter a draw rich in the hemisphere. Ready to serve.

RESEPI DAGING MASAK BOMBAY DIELLA @ ADILLA :)

Sumber: Diella Bahan-bahannya: 500gm daging, direbus dengan sedikit garam, dipotong kecil dan diperapkan dengan cili giling dan kicap manis untuk 1 jam Daging yang telah diperap kemudian digoreng dengan minyak dan kemudian dimasukkan air rebusan daging tadi dan juga bahan-bahan dibawah Masukkan 2 biji bawang besar, dihiris 3 batang lada hijau, dibelah tengah 2 batang serai, dititik 5 batang daun kari, dilurutkan ke dlm 2 biji limau nipis, diperah ambil airnyer Tutup periuk dan biarkan hingga kuahnya kering sedikit. Letakk