Klasik BUAH GOMAK

Monday, April 5, 2010 , Posted by ProAZ-AD at 9:43 PM

Bahan­ bahan :

Untuk tepung kacang hijau:
1)  500 gram kacang hijau
Untuk inti:
1)  1 biji kelapa parut
2)  1 keping gula melaka
(hancurkan)
3)  200 gram gula merah
4)  ½ cawan air


Untuk doh:
1)  1 bungkus tepung pulut
2)  2 cawan tepung kacang hijau
3)  Air secukupnya

Cara :
Untuk tepung kacang hijau:
1)  Kacang hijau dibuang kulit, dibasuh dan ditoskan.
2)  Goreng tanpa minyak sehingga kemerahan.
3)  Sejukkan dan mesin sehingga halus. Kemudian diayak.

Untuk inti:
1)  Didihkan air, masukkan gula merah dan gula melaka. Kacau hingga gula larut.
2)  Masukkan kelapa parut, kacau rata. Tutup api dan ketepikan.


Untuk buat buah gomak:
1)  Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga sebati. Masak
sebentar di atas api.
2)  Ambil sejemput tepung pulut tadi dan leperkan. Letakkan inti ditengah­
tengahnya. Tutup dan leperkan semula. Buat sehingga habis.
3)  Sementara itu panaskan air kukusan
4)  Kukus adunan tadi sehingga masak. Angkat dan salut dengan tepung kacang
hijau.


Sedia untuk dihidangkan.

Currently have 0 comments:

Leave a Reply

Post a Comment

Easy & Delicious

Latest News

Video Shows

Old Post

flagcounter

free counters
JOM!! Jadi 'Tokey' Topup Untung banyak.. Free Register: [BONUS RM100 menanti anda]

FeedCount

JOM! BUAT DUIT DGN HPA
Video-Shows

Online Watching&Download

MudahOnline

Blog Archive

Best Comment

Live Blog Stats

Where are They?

Free SEO Tools

Infolinks In Text Ads