Bahan-Bahan: | |
2 biji timun 1 biji lobak merah 2 biji cili merah 2 ulas bawang merah (potong nipis) 4 sm halia (potong kecil2 memanjang) ½ cawan udang kering (rendam dan ditumbuk halus) 1 cawan kacang tanah(goreng tanpa minyak, dibuang kulitnya kemudian ditumbuk halus) | 4 sudu makan bijan yang telah digoreng tanpa minyak 5 sudu makan gula pasir (ikut rasa) 2 sudu teh garam 1 botol kecil cuka 20 keping lobak masin (potong nipis) |
Cara: | |
Timun, lobak merah, cili merah dipotong 4 sm dan potong kecil2 memanjang. Kemudian masukkan bawang merah, halia, udang kering, kacang tanah, bijan, garam, lobak masin dan cuka gaul rata-rata. Akhir sekali baru masukkan gula. | |
Cadangan Hidangan: | |
Enak jika dihidang bersama nasi ayam ataupun dimakan dengan nasi putih sahaja | |
Tambahan: | |
Peringatan: Gula hendaklah dimasuk paling akhir, mengelakkan acar menjadi layu. |
Not for learning only..but can eat (heheeh!) Hopefully this blog can help you. Enjoy ~ Resepi best masakan sedap aneka jenis kuih lauk nasi juadah Resepi Terbaru. • Tofu Telur Ala Cina ... For a change of taste, try out these international dishes, Masakan Ayam Chicken dishes to be eaten with rice
Comments
Post a Comment